Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι επιπτώσεις της ανεργίας στην καθημερινότητα

Λεμονιά - Ελένη Μαλκογιώργου, Κοινωνιολόγος

   
            Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τις ανεπτυγμένες κοινωνίες στη σημερινή εποχή είναι η μάστιγα, η οποία κατασπαράζει τη βιωσιμότητα του ανθρώπου και τον οδηγεί ακόμα και σε πράξεις που ο άνθρωπος δε μπορεί να φανταστεί. Η ανεργία πλήττει έντονα την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας στους ανέργους στρες, χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, απόρριψη από την κοινωνία και πολλές φορές και αισθήματα εχθρότητας για αυτή. Παρατηρείται ότι οι άνεργοι βιώνουν χρόνια πικρία και απογοήτευση και σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν και συμπτώματα κατάθλιψης. Τα χαρακτηριστικά προβλήματα των ανέργων έχουν επιπτώσεις και στην οικογένειά τους. Ειδικά σε περιπτώσεις ανέργων γονιών, η απογοήτευση, η πικρία και η αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του εαυτού και της οικογένειας δημιουργούν αμφιθυμικά συναισθήματα του ανέργου σε σχέση με την οικογένειά του που είναι πιθανό να εκφραστούν μέσα από μία ευερεθιστότητα και συνεχείς συγκρούσεις.
Παρατηρούμε ότι οι άνεργοι διαφοροποιούνται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ανεργίας στην καθημερινή τους ζωή. Αρκετοί άνεργοι μένουν στο σπίτι των γονιών τους μέχρι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το επιθυμητό ποσό που τους χρειάζεται για να ανεξαρτητοποιηθούν και να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μαζί με τους γονείς τους, είτε παίρνουν χρήματα από εκείνους και συντηρούνται από αυτούς δηλαδή επαναπαύονται και δε παίρνουν στα σοβαρά το θέμα της εργασίας, είτε ψάχνουν ολόκληρη την ημέρα για μία θέση εργασίας περνώντας ολόκληρη την ημέρα στο δρόμο αφήνοντας βιογραφικά παντού, είτε ψάχνοντας στις αγγελίες των εφημερίδων και παίρνοντας τηλέφωνα. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί άνεργοι θεωρούν ως τρόπο επίλυσης του προβλήματός τους, τη χρήση κάποιου ατόμου που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να «απορροφηθούν» στην αγορά εργασίας, το λεγόμενο « μέσον ».
Ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση της ανεργίας είναι η διαρκής προσπάθεια των εργοδοτών για μεγιστοποίηση των κερδών τους μέσω του περιορισμού του εργασιακού κόστους, των περικοπών και την αύξηση των απολύσεων.
Επιπλέον, η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επανεπένδυσης των επιχειρηματικών κερδών κάτι που σημαίνει ότι δεν παράγονται νέες θέσεις εργασίας.
Ακόμη, ένα βασικό αίτιο για την αύξηση της ανεργίας είναι ο περιορισμός των δαπανών και η μη συνεισφορά περισσοτέρων θέσεων εργασίας στην αγορά  εργασίας.
 Η δραματική ενίσχυση της χρηματιστηριακής οικονομίας εις βάρος της πραγματικής, έχει ως απόρροια την αύξηση της ανεργίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, η δραστηριοποίηση ολοένα και περισσότερο τεράστιου όγκου κεφαλαίων στα πλαίσια μίας οικονομίας που είναι  εικονική, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παραγωγικών επενδύσεων.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας γενικά δεν ευθύνεται για την αύξηση της ανεργίας. Η χρήση της τεχνολογίας υπό συγκεκριμένους όρους και χωρίς ανεξέλεγκτο μέτρο, μπορεί να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους εργαζομένους. Όταν όμως, η εργοδοσία αντικαθιστά τους εργαζομένους και στη θέση τους τοποθετούνται μηχανές , τότε η τεχνολογία συντελεί στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας σημαντικά. Στο βαθμό όμως που τα νέα μέσα της τεχνολογίας παρέχουν βοήθεια, εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο και μείωση της κούρασης των εργαζομένων. Συνεπώς, η χρήση των μέσων της τεχνολογίας, πρέπει να πραγματοποιείται με μέτρο προκειμένου να μην αποτελέσει αίτιο της αύξησης της ανεργίας.
Ωστόσο, η ανεργία έχει ως απόρροια ευρύτερες συνέπειες, όπως είναι η   μείωση της κοινωνικής θέσης, δημιουργεί προβλήματα αυτοσεβασμού, οικογενειακών τριβών, οικονομικές συνέπειες, καθώς και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
 
Η ανεργία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μαστίζει την κοινωνία μας. Το κράτος πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του  προβλήματος αυτού, η οικογένεια πρέπει να βοηθήσει τον άνεργο με την κατανόηση των προβλημάτων του και την τόνωση της αυτοπεποίθησής του σε  όποια επιλογή εργασίας και αν κάνει. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συμβουλευτική στήριξη του ανέργου από κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί και μέσα από οργανωμένη ατομική στρατηγική να ενταχθεί στην αγορά εύρεσης εργασίας.

2 σχόλια:

Αναγνώστες